Despre Noi
Despre MicroTeatru

MicroTeatru este o experiență digitală memorabilă la granița dintre teatru și scurtmetraj:
  • Durata ideală pentru o pauză de relaxare activă: 15-20 minute
  • Comedii, thrillere, drame – cu final neașteptat
  • Pot fi vizionate oricând, la orice oră
  • Texte de succes ale unor autori contemporani
  • Actori îndrăgiți: Șerban Pavlu, Alex Conovaru, Ștefana Samfira, Victoria Cociaș, Ioana Barbu, Șerban Gomoi, Camelia Pintilie, Vlad Bălan, Andrei Mateiu, Irina Sârbu, Ioana Mărcoiu, Andreea Mateiu, Andreea Hristu
  • Regia: Ricard Reguant (regizor spaniol premiat cu peste 100 de proiecte la activ)

Cu siguranță că, măcar o dată, într-o sală de teatru sau de cinema, ai râs în hohote sau ai plâns. Ori ai simțit fluturi în stomac. Sau ai avut, brusc, o revelație legată de viața ta…

Pentru că, toate aceste povești pe care actorii, regizorii, scenografii, maeștrii de sunet și lumini ne ajută să le dăm formă și culoare în mintea noastră, de fapt…

Ne transformă modul în care percepem lumea din jurul nostru și ceea ce ni se întâmplă. Deschid ferestre către părți ale minții și ale sufletului nostru de care uitasem sau pe care le credeam pierdute pentru totdeauna. Ne fac să evoluăm, să fim mai pregătiți să înfruntăm viața cu bune și cu rele.

Și de aceea, și mai cu seamă acum, în vreme de pandemie, avem nevoie de astfel de povești în viața noastră.

Și chiar dacă traversăm o perioadă foarte dificilă – în care, funcționarea unui teatru devine o acrobație la limita supraviețuirii….

Sau poate mai ales din acest motiv, Echipa Teatrului Avangardia a gândit și a creat împreună o experiență digitală pentru spectatori, la granița dintre teatru și scurt-metraj.

Și pentru că trebuia să poarte un nume, i-am spus MicroTeatru by Avangardia.

Ce este microteatrul, mai exact?

Este vorba despre niște piese speciale de teatru cu durata de aproximativ 15 minute în care joacă între 1 și 5 actori.

Ce este, de fapt, microteatrul online?

Îmbinând elemente din film și din teatru, Microteatrul online este o experiență de divertisment creată de către Teatrul Avangardia special pentru mediul online.

Nu este o piesă de teatru transmisă prin live streaming, nici o înregistrare a unui spectacol pusă pe Youtube. Pentru că, pentru noi, TEATRUL este magia aceea care se întâmplă în sala de spectacol, din interacțiunea unică și minunată dintre actorii de pe scenă și spectatorii din sală.

Teatrul este un organism viu, o simbioză între actori, spectatori, echipa tehnică – așa apare magia pe scenă. Fără spectatori teatrul nu poate exista… Nu sunt vorbe goale – este un adevăr. Poate fi și o exprimare metaforică, însă în același timp este una cât se poate de concretă.

De aici s-a născut idea de a inova, de a veni cu un produs special pentru mediul online. Plecând și de la studiul comportamentului în mediul digital, am fixat ca punct de pornire experiența microteatrului. Începând de aici, împreună cu consilierul artistic al Teatrului Avangardia, Ricard Reguant, am creionat în detaliu experiența microteatrului online.

Într-o primă etapă, având în vedere perioada pe care o traversam (starea de urgență) am selectat texte care se pretau a fi înregistrate de actori la ei acasă, urmând bineînțeles indicațiile regizorului.

Am contactat autori consacrați de microteatru pentru a ne trimite versiuni speciale pentru online ale pieselor lor si piese noi scrise special pentru online.

Apoi, după o primă selecție a textelor le-am tradus, am creionat echipa fiecărui proiect în parte și am început seria de repetiții și consultații cu regizorul în spațiul virtual. Filmările primite de la actori au fost montate de către echipa de Creative Production a Teatrului Avangardia și apoi au fost urcate pe site gata pentru a fi vizualizate în sistem pay per view.

O vizualizare costă 20 lei și poate fi achiziționată prin intermediul site-ului și platformei bilet.ro.

Odată accesat de pe un device (laptop, telefon, smart TV, tabletă) de la o adresă de IP, link-ul nu va mai putea fi accesat din altă locație.

Din momentul în care s-a dat Play, link-ul va fi valabil 60 de minute.

Durata unei înregistrări este în jur de 15 minute. Microteatrul online este și o modalitate de a ține legătura cu publicul nostru pe perioada pandemiei, cu promisiunea de a le livra produse artistice situate pe aceeași linie cu spectacolele vizionate sub egida Teatrului Avangardia.

Este un balsam pentru suflet pentru împătimiții de teatru care se administrează repetat în doze concentrate.

Este experiența ideală și pentru acele spirite neliniștite care simt mereu nevoia de a descoperi ceva, de a experimenta ceva nou.

Este o experiență artistică ce merită a fi trăită măcar o dată în viață!

P.S. Atenție! Poate da dependență.

Despre Teatrul Avangardia

UN TEATRU CARE SE ADRESEAZĂ PUBLICULUI LARG ȘI NU UNUI CERC ELITIST RESTRÂNS

Teatrul Avangardia este un teatru privat, independent, fără absolut nicio finanțare de la bugetul de stat. Un teatru aflat în relație de dependență directă față de public. Și asta înseamnă că putem continua să existăm atâta vreme cât publicul este alături de noi.

Acest tip de teatru este ceea ce profesioniștii fac în afară de zeci de ani pe Broadway, West End, Gran Via…. Și tocmai garanția lucrului bine făcut este ceea ce le permite să continue să existe.

Am ales să ne adresăm publicului larg și nu unui cerc elitist restrâns. De ce?

Deoarece credem cu tărie că teatrul are un rol important în educarea oamenilor, în stimularea inteligenței, înclusiv a inteligenței emoționale… Prin transmiterea unor valori și dileme morale într-o formă accesibilă, Teatrul contribuie la sănătatea psihică a unui popor și îl face mai puțin susceptibil manipulării. Îi face pe oameni să își pună întrebări…

Este ca în marketingul modern unde, spre deosebire de marketingul tradițional, se pornește de la client și înțelegera acestuia pentru a creiona produsul. Nu se vine cu un produs finalizat care trebuie băgat cumva pe gât unor consumatori. De aceea, toate montările noastre au în vedre publicul larg și mai ales publicul zilelor noastre.

Prin urmare, ne-am auto-impus niște parametri de calitate pe care ne străduim să îi depăsim de fiecare dată.

SPECTACOLE CU DECORURI, MUZICĂ ȘI LUMINI COMPLEXE ȘI PERSONAL TEHNIC ȘI AUXILIAR NUMEROS

De aceea toate spectacolele Teatrului Avangardia au decoruri complexe, coloane sonore atent gândite și unele originale, compuse chiar pentru producția respectivă, costume, recuzită atent selecționate, efecte speciale, design de lumini atent gândit care poate fi pus în practică cu un necesar de eschipamente pe care de multe ori sutem nevoiți să le suplimentăm în deplasări.

Ca să vă faceți o idee – montarea unui decor sincronizată cu designul de lumini la Teatrul Avangardia poate dura între 3 ore (cel mai simplu) la 10 ore ( cel mai complex – Și din 10 N-a Mai Rămas Niciunul). Sunt piese cu peste 20 de schimbări de costume în timp record, imposibil de realizat fără prezența cabinierei. Schimbările rapide de recuzită în scenă necesită prezența 2 sau chiar 3 regizori tehnici.

Decorurile, costumele și recuzita spectacolelor noastre ocupă spații de depozitare care însumează peste 800 de metri pătrați.

În spatele a ceea ce se vede pe scenă este o armată întreagă de personal tehnic și auxiliar, fără de care reprezentarea spectacolelor, așa cum v-am obișnuit, nu ar fi posibilă.

Teatrul Avangardia este un teatru privat, independent care se auto-susține prin calitatea și valoare producțiilor sale.

TEATRUL AVANGARDIA: CINE NE CONFERĂ VALIDAREA?

Mulți ar spune breasla, juriile oficiale…

Ei bine, da, avem și confirmarea din partea breselei – dovadă stau selecțiile la numeroase festivaluri naționale de teatru, între care Festivalul Național de Teatru FNT sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS.

Însă, pentru noi, validarea o dau în primul rând spectatorii care vin la spectacolele noastre și fără de care nu am putea exista. Acei peste 50.000 de spectatori per stagiune care au ales să vizioneze spectacolele Teatrului Avangardia.

Pentru că Teatrul Avangardia este un teatru privat, independent care se susține exclusiv din vânzarea de bilete.

Bilete al căror preț reflectă, pe lângă calitatea actului artistic, toate aceste cheltuieli absolut necesare pentru realizarea respectivului act artistic.

FINANȚARE DIN BILETE. CHELTUIELILE DE FUNCȚIONARE.

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, aceste cheltuieli NU se rezumă la plata actorilor și a chiriei sălilor în care jucăm.

În afară de acestea, mai există o serie de cheltuieli ce includ: cheltuielile cu drepturile de autor pentru reprezentarea pieselor, cheltuielile cu transportul și depozitarea decorurilor, recuzitei, costumelor, cu curățarea și întreținerea costumelor, cu transportul și cazarea trupei în cazul deplasărilor, cu publicitatea, cu plata personalului tehnic și auxiliar – în parte subcontractări de la diferite firme, dar și un nucleu de oameni de bază care lucrează ca salariați la Teatrul Avangardia și pentru care, la fel ca orice altă persoană juridică din România plătim, pe lângă suma netă “în mână”, taxe în valoare de aproximativ 43%. Angajați care, la fel ca mulți dintre dumneavoastră și mulți dintre angații firmelor partenere, au copii mici acasă, părinți bătrâni sau bolnavi, au rate la bancă și își pun problema zilei de mâine.

Astfel că singura cale de a merge mai departe este aceea de a confirma de fiecare dată, cu fiecare reprezentație în fața spectatorilor noștri.

Fiind un teatru independent de mare anvergură, Teatrul Avangardia este dependent în proporție de 100% de spectatori și este normal să fi fost extrem de afectat în urma pandemiei care a avut un impact atât de puternic asupra întregii populații.